Agora Mobile -
25 ianuarie 2021 Autentificare

IntellixIdentity - soluție performantă, distribuită, de identitate și autentificare

Mara Liviu Daniel | 4 Jan 2018

Cine este Intellixoft?

Intellixoft este o firmă IT românească înființată din pasiunea și dorința de dezvoltare socială și economică a societății românești pornind direct de la spiritul inovator al acesteia. Obiectul de activitate principal al firmei îl reprezintă dezvoltarea de software.

De când sunteți pe piață? Care sunt principalele proiecte pe care le-ați implementat?

Suntem pe piață din anul 2015. Am pornit fără fonduri financiare, doar cu pasiune și cu încredere într-o idee și o soluție extrem de utilă erei digitale, care era vizibilă de pe atunci. După aproximativ 10 ani de experiență în dezvoltarea de software, în diverse companii, am ajuns să cred cu tărie că a sosit momentul să îmi dezvolt propria idee la care visam de ceva vreme. Hotărât, am început să strâng componentele și să pregătesc infrastructura de dezvoltare a soluției. În lipsa fondurilor necesare procurării de servere, am configurat niște PC-uri mai vechi pe care le aveam în propria locuința. În scurt timp, linia integrată de dezvoltare software a fost pregătită și site-ul web al companiei a fost prima dezvoltare notabilă ce a trecut prin această linie de dezvoltare. Apoi am început dezvoltarea primelor module ale soluției IntellixIdentity. Nu după mult timp, primele module erau livrabile către client și am încercat să le vindem pentru a obține fondurile necesare dezvoltării celorlalte module ale soluției. Insă banii s-au obținut în firmă, în special din servicii IT efectuate pentru clienți. De la început și până astăzi profitul a fost reinvestit în companie. După fiecare reinvestiție se observă vizibil o creștere în dezvoltarea companiei. Vom păstra acest trend.

Care sunt principalele arii de competență pe care le acoperiți?

Avem o puternică expertiză tehnică ce acoperă în întregime procesul de dezvoltare de software: analiză, design și implementare de aplicații web și mobile. Oferim consultanță software și realizăm integrare de sisteme, arhitectură, data modeling și mentenanță. Ținem evidența celor mai recente tendințe și tehnologii din domeniu, iar ca metodologie de lucru folosim AGILE.

Prin ce vă diferențiați de alte companii similare existente pe piață?

Ne diferențiază pasiunea pentru ceea ce facem, spiritul inovator și proactiv precum și angajamentul de a oferi cele mai bune servicii adecvate nevoilor specifice ale clienților. Noi apreciem clienții noștri și nu facem niciun compromis atunci când vine vorba de calitatea serviciilor oferite. Metodologia AGILE ne permite să livrăm și să colectam feedback de la client în timp util, ținând pasul cu schimbările rapide ce se produc în piață și în prioritățile clientului. Nu avem procese complicate care să aducă risipă de timp și punem mare preț pe comunicarea permanentă cu clientul.

Un subiect foarte actual este digitalizarea companiilor și transformarea digitală. Dar această temă este completată de una, nu mai puțin actuală: atacurile cibernetice sunt tot mai frecvente, iar daunele provocate tot mai mari. Cum se pot împăca cele două teme? Cum pot companiile să se digitalizeze fără a-și diminua securitatea? Cum ar trebui gândită transformarea digitală?

Digitalizarea business-urilor de orice nivel este inevitabilă. Transformarea digitală este în desfășurare în multe dintre acestea. Alegerea unor instrumente și standarde adecvate de securitate cibernetică precum și corecta implementare a acestora, reprezintă o provocare în era digitală. Pentru a proteja business-ul, o cerință importantă în dezvoltarea și comecializarea soluțiilor software o reprezintă implementarea de tehnici și metode pe mai multe nivele de protecție a datelor în format electronic. O abordare preventivă și o atenție continuă asupra securității cibernetice sunt foarte importante în procesul de transformare digitală. Multe business-uri și-au construit echipe dedicate, cu expertiză pe zona de securitate cibernetică. Orice transformare digitală este îndrumată și supravegheată de acestea.

Într-un sistem de securitate, cea mai slabă verigă este omul. Majoritatea atacurilor au succes din cauza unor vulnerabilități elementare cauzate de factorul uman: parole slabe și evidente, notarea acestora în locuri vizibile și/sau necriptate, operare necorespunzătoare, neefectuarea actualizarilor (updates) etc. Ce se poate face pentru creșterea securității identității digitale? Cum poate fi crescută securitatea fără afectarea intimității (privacy)?

Într-adevăr, omul este cea mai slabă verigă în orice sistem de securitate care îl implică. Metodă clasică de identitate și autentificare se bazează strict pe factorul de cunoaștere al omului/utilizatorului. Sistemele moderne de identificare și autentificare au îmbunătățit soluția prin adăugarea altor factori, cum ar fi “factorul de posesie – ceva ce utilizatorul are” sau “factorul de biometrie – ceva ce utilizatorul este”. Aceste sisteme moderne, deși au îmbunătățit securitatea, au rămas vulnerabile prin faptul că se bazează pe o autoritate centrală de management și de control, adică pe un singur punct de eșec și de atac. Dacă aceste sisteme sunt compromise toate identitățile sunt pierdute. Printr-un singur atac de succes se pot accesa toate datele utilizatorilor.

Pentru a combate cu adevărat atât erorile cauzate de factorul uman și pentru a crește securitatea fără a afecta intimitatea (privacy), precum și pentru a combate aceste puncte singulare de atac/eșec, este nevoie de soluții revoluționare și inovative. O astfel de soluție este IntellixIdentity.

Ce este IntellixIdentity? Cum operează și ce avantaje oferă? Care sunt principalele categorii de clienți și piețe pe care le vizați?

IntellixIdentity este o platformă modularizată de autentificare, autorizare şi management al utilizatorilor, bazată pe tehnologii noi şi revoluţionare gen blockchain, biometrie şi inteligenţă artificială. 

Principalele categorii de clienți vizați sunt clienții din zona bancară, cei din zona administrației de stat, cea a serviciilor de sănătate și cei din zona corporatistă.

Pentru că la începutul acestui interviu vorbeam despre “dorința de dezvoltare socială și economică a societății românești”, IntellixIdentity va facilita accesul utilizatorului/cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.). Astfel are efecte majore în ceea ce privește relația cetățeanului cu autoritățile și serviciile publice, îmbunătățind calitatea vieții, reducând timpii irosiți în birocrația actual existentă.

Soluția permite reducerea costurilor pe care le are statul cu înregistrarea și administrarea identității cetățenilor prin capacitatea de “trust” and “sharing” a identității. Dacă un utilizator are o identitate electronică la o instituție bancară care se bazează, spre exemplu, pe “autentificare biometrică” sau un dispozitiv hardware (digipass, display card, smart card, Mobile Token, etc.) atunci statul poate să o refolosească (fără costuri) în procesul de autentificare a cetățeanului pentru orice instituție administrativă. Eficiență maximă cu ZERO costuri. De asemenea, folosind soluția IntellixIdentity, și alte insituții private, sociale, financiare vor fi capabile să autentifice utilizatorul/cetățeanul fără costuri suplimentare de înregistrare și achiziție de dispozitive de autentificare specifice (biometrice, hardware, etc.) și fără a mai fi necesar un proces costisitor și greoi de înregistrare prealabilă.

Comparând cu soluțiile clasice de identitate și autentificare bazate pe o autoritate centrală, soluția IntellixIdentity este o alternativă viabilă și eficientă în economia bugetului oricărei instituții sau administrații guvernamentale care o folosește.

Pe lângă economia adusă diferitelor instituții publice și private care o folosesc, această soluție aduce multe avantaje și utilizatorilor/cetățenilor înrolați sau înregistrați:

 • SECURE - securitate maximă la accesul oricărui serviciu protejat de soluție

  • asigurată prin implementarea mai multor niveluri și tehnici de identificare și autentificare

 • HIGHER USER ADOPTION AND CONVENIENCE - adoptare ușoară de către utilizatori/cetățeni:

  • este ușor de utilizat de către orice utilizator/cetățean

  • utilizatorul/cetățeanul poate să aleaga metoda de autentificare care îi este cea mai convenabilă

  • utilizatorul/cetățeanul nu este obligat să mai memoreze o parolă complexă.

 • STRONG OWNERSHIP – identitățile utilizatorilor/cetățenilor nu pot fi confiscate de niciun serviciu, deoarece soluția oferă controlul identității doar utilizatorului/cetățeanului care o deține (spre deosebire de abordarea clasică a externalizării controlului: guvernelor/băncilor/companiilor etc.)

Ce vă propuneți pentru perioada următoare?

Ne propunem o creștere organică a afacerii. Dorim să mărim linia de creșterea a cifrei de afaceri de la an la an. Deocamdată ne bazăm pe autofinanțare, dar suntem deschiși pentru eventuali investitori interesați să se alăture procesului de dezvoltarea a soluției și a companiei. Nu avem în plan să alergăm după investitori miraculoși. Dorim investitori vizionari, care să vadă potențialul acestui business. Credem că aceștia se vor alătura în mod natural și ei sunt cei de care avem nevoie în procesul nostru de dezvoltare.

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora