Eveniment organizat împreună de iBusiness România şi Agora Group, primul dintr-o serie de trei conferinţe care abordează sectoarele de energie, petrol şi gaze naturale, toate reunite sub tema generală: “Infrastructuri Critice, Operations Intelligence şi IT – un trio de bază în era digitală”.
Suntem cu toţii de acord asupra importanţei infrastructurilor critice care, prin definiţie, conectează instituţii, companii, oameni asemenea unui sistem nervos digital care practic susţine economia naţională şi este o parte importantă a strategiilor naţionale de securitate şi apărare. Gestionarea infrastructurilor critice necesită implementarea unor paşi esenţiali pentru asigurarea controlului şi a instrumentelor pentru a acţiona în timp real. Acesta este rolul vital pe care îl joacă IT-ul şi aceşti paşi reprezintă principalele teme de discuţie ale conferinţei noastre.
Cum definim infrastructurile critice din sectoarele mai sus menţionate? După rolul pe care îl joacă în cadrul reţelei: producţie, transport, distribuţie şi aprovizionare. Este o reţea ale cărei componente trebuie gestionate şi sunt decizii de luat pe măsură ce situaţiile evoluează.
Atunci când vorbim despre conectarea şi supravegherea infrastructurilor critice ne referim la diverse bunuri pentru schimbul de informaţii, partajarea de date, deci, putem considera că mai multe bunuri, mai mulţi senzori, mai multe date şi analize fac ca industriile consumatoare de bunuri să intre într-o nouă era a managementului de bunuri, una fără precedent în ceea ce priveşte conectarea şi informaţia. Acum mai mult ca niciodată, utilităţile (şi îndeosebi infrastructurile critice din sectoarele mai sus menţionate) trebuie să poată să aducă împreuna tehnologii şi sisteme disparate pentru a întelege mai bine complexitatea acestor structuri şi pentru a o gestiona corespunzător. Trebuie deasemenea, cu suportul reţelelor de telecomunicaţii să partajeze informaţiile în timp real între toate entităţile implicate în lanţul furnizării de utilităţi, ceea ce duce la mecanisme de reacţii în orice situaţii. O componentă cheie în adresarea acestor nevoi este construirea unei conexiuni implicite între tehnologia informaţiei (IT) şi tehnologia operaţională (OT) – atât la nivel de tehnologii, cât şi la cel organizaţional.
FOCUS
Principalele teme pe care le vom aborda în cadrul acestei conferinţe sunt:
- Aplicaţiile Big Data şi de analiză bazate pe date vizuale adunate în timp real de către drone sau alte mijloace vizuale;
- Gestionarea infrastructurilor şi managementul întreţinerii acestor, IT-as-a-Service ca un suport industrial pentru managementul infrastructurilor critice; II-o-T ca un viitor pas necesar;
- Securitatea datelor ca o problemă cheie pentru protejarea datelor industriale;
- Instrumentele pentru diagnoza IT în gestionarea infrastructurilor critice în timp real (producţie, transport, distribuţie şi aprovizionare).
Cui îl adresăm
Aceasta conferinţă se adresează nivelului “C” din companiile care operează infrastructuri critice, în principal leaderii departamentelor de Operaţiuni, IT&C şi Achiziţii. Ne adresăm de asemenea şi Instituţiilor Guvernamentale (inclusiv Ministerelor) precum şi organismelor publice de reglementare în aşa fel încât să implicăm jucătorii cheie din România (fie din companii publice, fie din cele private). Ne adresăm totodată şi ONG-urilor şi zonei de cercetare.

09.30 - 10.00 - Înregistrarea participanților
10:00 - 11:00 – Dezbatere - participă reprezentanți ai Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relației cu Mediul de afaceri, ai companiilor furnizoare de soluții IT&C și:
- Adrian Vîlciu, Președinte executiv ARPIC,
- Alexandru Groșeanu, Președinte Centrul de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor și Prevenirea Conflictelor,
- Mihai Grădinaru, Consultant R&D și Dezvoltare Internațională Patromil,
- Ovidiu Artopolescu, Membru Consiliu de supraveghere Transelectrica,
- Ph.D. Dan Bordea, Director tehnic, Teletrans,
- Daniel Gruia, CIO Transgaz
Moderator: Mihaela Gorodcov, CEO iBusiness România
Tema: „Rolul vital al IT-ului în gestionarea infrastructurilor critice în timp real, parte a strategiei naţionale de securitate şi apărare.”
11:00 - 11:25 – Performanța energetică & procese de business optimizate
Cum să gestionezi un număr mare de proiecte eco-funcționale și atingerea unei performanțe crescute în sectorul energetic?
Răzvan Bratu, B2B Senior Sales Executive, Dmscloud
11:25 - 11:45 – Pauză de cafea
11:45 - 12:00 – Amenințări și vulnerabilități la adresa infrastructurilor critice,
Adrian Vîlciu, Președinte executiv ARPIC
11:45 - 12:00 - Sistemul național integrat de managementul situațiilor de criză,
Alexandru Groșeanu, Președinte Centrul de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor și Prevenirea Conflictelor,
12:00 - 12:15 – ROMSECA – Inițiative românești pentru cercetare dezvoltare în domeniul securității și apărării,
Mihai Grădinaru, Consultant R&D si Dezvoltare Internationala Patromil
12:15 - 12:30– Criticitatea rețelelor electrice,
Silvia Vlăsceanu - Director Executiv ACUE
12:30 - 12:45 - Serviciile de intervenție în caz de dezastre
Marius Guran - Director General Servicii Energetice Muntenia
12:45 - 13:00 - Conceptul de securitate cibernetică la un operator de sistem
Dan Bordea - Director Tehnic Teletrans
13:00 - 13:15 - PUTERE: Perspectivele utilizării transportului cu elicoptere pentru rețelele electrice, Dan Chirca - Air Regional Services
13:15 - 13:30 - Integrarea soluțiilor de securitate cibernetică, Marius Sticlaru - CEO Q-East Software
13:30 - 13:45 - Folosirea tehnologiilor duale în cadrul protecției infrastructurilor critice, Octavian Isăila - Președintele de onoare și fondator al Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot
13:45 - 14:00 - Concluzii
14:00 - 15:00 – Prânz